IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

BHP Billiton се отказа от закупуването на Rio Tinto заради кризата

Закупуването на Rio би увеличило кредитната експозиция на BHP и би затруднило продажбата на активи, мотивират се от компанията

10:31 | 25.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
BHP Billiton се отказа от закупуването на Rio Tinto заради кризата

Най-голямата минна компания в света - BHP Billiton Ltd., оттегли офертата си на стойност 66 млрд. долара за Rio Tinto Group заради кризата на световните пазари, съобщи Bloomberg.

„Имаме опасения относно продължителното влошаване на световните икономически условия в близко време, липсата на сигурност за това колко време ще е необходимо за подобряване на условията и риска, който тези проблеми съдържат, за акционерите“, заявява Дон Аргъс, председател на BHP.

Финансовата криза замрази кредитните пазари и намали търсенето на суровини, вследствие на което цените им паднаха. Закупуването на Rio би увеличило кредитната експозиция на BHP и би затруднило продажбата на активи, по думите на главния изпълнителен директор на BHP Мариус Клопърс.

Rio, вторият по големина в света производител на желязна руда, отхвърли през февруари подобрената оферта на BHP с мотива, че тя подценява компанията и перспективите й за растеж.

Офертата за закупуване разгневи потребители на желязна руда като производителите на стомана Posco и JFE Steel Corp., които заявиха, че сделката ще повиши цените на желязната руда и трябва да бъде спряна от регулаторните органи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още