IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Правителството на САЩ с план за спасяване на Citigroup*

Придобиване на дял от $20 млрд. от капитала на банката от държавата и гаранции по рискови активи са основните точки от програмата

09:10 | 24.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Правителството на САЩ с план за спасяване на Citigroup*

Американското правителство обяви план за спасяването на Citigroup. Нуждата от намеса се корени в тоталната липса на доверие в способностите на банката да се справи с кризата и масираните разпродажби, на които бяха подложени акциите й през последната седмица.

Мерките, които се планират, включват придобиването на дял от капитала на банката, възлизащ на 20 млрд. долара, както и гарантирането на рискови активи на стойност стотици милиарди долари, предава АР. Операцията ще бъде осъществена със съдействието на Министерство на финансите, Федералния резерв и Федералната корпорация по депозитно застраховане (FDIC).

„С планираните действия американското правителство предприема мерките, необходими за подсилване на финансовата система и защита на американските данъкоплатци и американската икономика“, става ясно от съвместно съобщение на трите институции. „Ние ще продължим да използваме целия си ресурс за запазване на силата на банковите ни институции и за продължаване на процеса на стабилизирането и възстановяването им, както и за управление на риска“.

Според плана Citigroup ще получи инжекция от 20 млрд. долара от финансовото министерство, като се предполага, че средствата ще дойдат по линия на спасителния план на стойност 700 млрд. долара. Подобна стъпка беше осъществена преди няколко седмици, когато държавата получи дял в банката срещу наливането на 25 млрд. долара в нея.

Част от плана е свързан с поемането на гаранции срещу „възможността от необичайно високи загуби“, като ще бъдат гарантирани рискови заеми и ценни книжа, обезпечени с търговски и жилищни ипотеки, на стойност 306 млрд. долара.

В съобщение на Citigroup се казва още, че банката ще издаде опции на правителството и FDIC за закупуване на близо 254 млн. акции при цена 10,61 долара за брой. Освен това двете институции ще придобият емисия от привилегировани акции на стойност 7 млрд. долара.

Мерките предвиждат още Citigroup да поеме първите 29 млрд. долара загуби, а когато тази сума нарасне допълнително, правителството да поеме 90 на сто от загубите, срещу 10 на сто за самата банка. Потенциалните загуби на държавата щели да бъдат покрити от 700-милиардния спасителен план, както и от средства на FDIC.

Като условие по сделката Citigroup се задължава да не изплаща дивидент на акционерите си в размер на над 1 цент на акция за тримесечие през следващите три години, в случай че институцията все още е зависима от държавата. Освен това се налагат рестрикции относно заплащанията на директорите и бонусите, изплащани в края на годината.

Само през последната седмица акциите на Citigroup изгубиха 60 на сто от стойността си заради тоталната криза на доверие в институцията. В петък книжата й паднаха с нови 20 на сто до 3,77 долара за един брой.

Спасяването на Citigroup е най-новата от поредицата мащабни операции по спасяването на големи финансови институции. През март Фед оказа помощ за закупуването на закъсалата банка Bear Stearns от JPMorgan, а шест месеца по-късно правителството на САЩ пое контрола върху колосите на ипотечната система Freddie Mac и Fannie Mae. По-късно беше осигурена спасителна кредитна линия и за застрахователната компания AIG.

*Статията е допълнена с официална информация от Citibank - България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 18.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още