IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните фючърси приключиха седмицата под 50 долара за барел

За петте работни дни черното злато загуби 13% от стойността си, въпреки че днес леко поскъпна с малко над 1%

22:58 | 21.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Петролните фючърси приключиха седмицата под 50 долара за барел

Днес фючърсите на петрола с доставка през януари затвориха на ниво от 49,93 долара за барел на New York Mercantile Exchange, регистрирайки повишение от 51 цента, или 1,03%.

Въпреки това черното злато отбеляза спад от близо 13% на седмична база, след като вчера се срина със 7,5% и затвори на най-ниското ниво от януари 2005 г. насам.

Според анализатори, цитирани от Marketwatch, низходящият тренд ще се запази и със свивавено на търсенето в световен мащаб петролните фючърси може да тестват и нивото от 40 долара за барел.

Пазарът очаква предстоящите срещи на Организацията на страните износителки на петрол, които би трябвало да дадат някаква насока по отношение на бъдещите им действия. Следващата среща на ОПЕК е насрочена за 29 ноември в Египет, а на 17 декември е планирана още една - в Алжир.

“В момента ОПЕК се намира в изключително трудна ситуация, тъй като от една страна се нуждае от свиване на доставките с около 2,5 млн. барела дневно с цел да се намали свръхпредлагането на пазара, а от друга – приходите на страните износителки вече страдат от по-ниските цени”, коментират анализатори на Saxo Bank.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още