IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото премина над 800 долара за пръв път от месец насам

За седмицата декемврийските златни фючърси поскъпнаха с 6,6 на сто

21:31 | 21.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Златото премина над 800 долара за пръв път от месец насам

Фючърсите на златото с доставка през декември приключиха днешната борсова сесия на електронната платформа Comex в Ню Йорк на ниво от 791,80 долара за тройунция, регистрирайки ръст от 5,8%, предаде Marketwatch. По-рано днес ценният метал достигна и ниво от 801,90 долара, като премина психологическото ниво от 800 долара за пръв път от 16 октомври насам.

За седмицата декемврийските златни фючърси поскъпнаха с 6,6 на сто, което е най-силното седмично повишение от средата на септември. Тогава (малко след обявяването на фалита на Lehman Brothers) златото се търгуваше на около 900 долара за тройунция, след което започна рязко да се понижава и достигна нива под 700 долара в края на октомври, повлияно от масовото ликвидиране на експозиции от страна на банки и инвестиционни фондове.

Според анализатори, цитирани от Marketwatch, ценният метал възвръща позициите си благодарение на нуждата на пазарните участници от инвестиционно “убежище” на фона на нарастващите загуби на капиталовите пазари. Все пак, в сравнение с върха от малко над 1 000 долара за тройунция, достигнат през март тази година, металът все още се търгува с понижение от 20 на сто.

Днешното повишение на златото идва на фона на все по-мрачните прогнози за американската икономика през следващата година. Днес Goldman Sachs обяви очакванията си, че БВП на САЩ ще се свие с 5% през настоящото тримесечие, с 3% през първите три месеца на 2009 г. и с 1% през второто тримесечие на 2009 г., а безработицата в страната ще достигне ниво от 9 на сто към края на 2009 г.

Същевременно днес поскъпнаха и фючърсите на среброто, регистрирайки ръст от 5 на сто до ниво от 9,48 долара за тройунция.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още