IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЦРУ предвижда залез на САЩ

Ролята на Америка като световен икономически и политически лидер досега не е била поставяна под такова съмнение

14:46 | 21.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЦРУ предвижда залез на САЩ

Доларът губи ролята си като водеща валута, а самата държава САЩ отстъпва като световна политическа и икономическа сила. Това кара тайните служби в страната да се опасяват от мрачно бъдеще за световната сила така, както никога досега, се казва в материал на der Spiegel. Повод за подобни твърдения дават изводите от изследване, че създаденият след Втората световна война световен ред няма да съществува след 2025 година.

Икономическото и политическото влияние на САЩ ще намалява през следващите две десетилетия. По света ще има все повече нестабилни места, храните и водата ще станат по-оскъдни, а оръжията ще увеличат своя брой, сочат прогнозите на изследване на Централното разузнавателно управление (ЦРУ), наречено „Глобални тенденции 2025“.

Финансовата криза на Wall Street от последните месеци ще даде началото на едно преобразование на глобалната икономика, смятат авторите на изследването. Американският долар ще загуби ролята си на най-силна валута и ще се стигне до ситуация, в която неговият статут ще се превърне в „пръв сред равни“.

Никога досега представяният на всеки пет години доклад, който се изготвя на база анкети сред експерти и прогнози на анализатори на тайните служби, не е рисувал толкова песимистични перспективи за мястото на САЩ.

Политическото влияние на Америка ще намалее, предсказва изследването. „Макар САЩ да остане единственият и най-мощен самостоятелен актьор, относителната им сила – дори във военната област, ще се понижава и влиянието ще става по-слабо“.

„Международната система, която е създадена след края на Втората световна война, няма да съществува след 2025 година“. Вината за това е на „растежа на развиващите се страни, глобализиращата се икономика, трансфера на богатство от Запад на Изток и нарастващата роля на недържавните актьори“, се казва в изследването.

Следващите 20 години на преход ще бъдат изпълнени с рискове, предсказват анализаторите. Китай и Индия ще застанат редом до САЩ на върха на един мултиполярен свят и ще се борят за влияние. Иран, Турция и Индонезия също щели да наберат сила.

При тази ситуация потенциалът на Русия не можел да бъде оценен еднозначно. Поради глобалното затопляне достъпът до петролните полета на север би бил улеснен, което пък би допринесло до допълнително засилване на икономиката. Намаляващите инвестиции в енергийния сектор, запазващият се размер на криминалния сектор и корупцията сред политиците биха могли да попречат на изграждането на Русия като световна сила.

Преминаването от енергийна система, базирана върху петрола към възобновяемите технологии като соларна и вятърна енергия, ще бъде в ход или дори почти завършено през 2025 година. Тези форми на енергия представляват най-бързия и изгоден начин за преход, смятат авторите на изследване. Глобалното затопляне по това време вече ще се чувства. Поводите за конфликти ще бъдат водата, хранителните ресурси и енергията.

Стратегическите съперничества най-вероятно ще бъдат в областта на търговията, инвестициите и технологичните нововъведения. Въпреки това изследването оставя отворена възможността за осъществяване на военни конфликти, териториална експанзия и военни съперничества, каквито е имало през 19-ти век, завършва der Spiegel.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 11.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още