IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайски консорциум иска да купи част от AIG

Сделката може да достигне $10,6 млрд., а преговорите би трябвало да приключат до края на годината

12:39 | 21.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Китайски консорциум иска да купи част от AIG

Китайски консорциум от държавни инвестиционни фондове и застрахователни компании води преговори за покупката на 49% от компанията American Life Insurance Co (Alico), поделение на застрахователния гигант AIG, съобщава японският делови вестник Nikkei.

Стойността на сделката се оценява в широките граници от 5,3-10,6 млрд. долара, а преговорите би трябвало да приключат до края на годината.

Подобна сделка може да даде възможност на Китай да стане крупен играч на световния застрахователен пазар.

Представители на China Investment Corp (CIC) – най-големият китайски държавен инвестиционен фонд с капитал от 200 млрд. долара, управляващ и част от валутните резерви на Китай – за който се предполага, че оглавява консорциума за покупката на дял от AIG, са отказали коментар по сделката.

Наскоро обаче председателят на Надзорния съвет на CIC е казал, че фондът ще продължи разширението на своите чуждестранни инвестиции и световната криза няма да го уплаши.

Nikkei съобщава още, че AIG обмисля продажба, при условие че ще запази поне 50% от акциите си с право на глас в Alico, който има поделения в над 55 страни в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още