IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Аржентина национализира частните пенсионни фондове

Възможно е правителството да използва парите от фондовете за плащане на въшни задължения

11:02 | 21.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Аржентина национализира частните пенсионни фондове

Парламентът на Аржентина прие закон за национализацията на частните пенсионни фондове в страната, съобщи ВВС. По този начин държавата ще получи контрола върху около 24 млрд. долара, на колкото се изчисляват активите на пенсионните фондове.

Десет от частните пенсионните фондове са от най-големите аржентински инвеститори. Обявеното в края на октомври намерение за национализацията им „удари” курса на аржентинското песо и срина котировките на акциите на местната борса.

Ръководителят на Националната служба за социално обезпечаване на Аржентина, която ще се разпорежда със средствата на пенсионните фондове, е заявил, че „провалилият се експеримент с частните пенсионни фондове е приключил”.

Като „провал” е определил частната пенсионна система в Аржентина и председателят на сенатският комитет по бюджета. По думите му подобна система е добра за развитите страни, където гражданите са склонни да внасят за пенсионно осигуряване големи суми.

А същевременно от ръководствата на частните пенсионни фондове заявяват, че системата е показала своята жизнеспособнсост в продължение на 14-те си години съществуване. Редица бизнесмени предполагат, че това решение ще влоши инвестиционния климат в страната.

Критици на национализацията смятат, че е възможно правителството да се разплати за външните дългове на страната за сметка на парите от пенсионните фондове. През следващата година на Аржентина предстои да върне външни кредити на стойност около 20 млрд. долара.

Решението за национализацията на пенсионните фондове предизвика протестите на техни служители. Повечето обикновени аржентинци обаче едва ли ще се противопоставят на национализацията, защото високите спрямо доходите им вноски и ниското равнище на минималната пенсия не допринасят за популярността на частните пенсионни фондове, коментира BBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още