IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акциите на Citigroup на 15-годишно дъно след спад с 26%

Институцията страда от дълбока липса на доверие въпреки съобщението, че арабски принц ще увеличи дела си в капитала

09:50 | 21.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Акциите на Citigroup на 15-годишно дъно след спад с 26%

Американската банка Citigroup понесе поредния тежък удар вчера, след като акциите й попаднаха под масирани разпродажби. Само за една сесия пазарната капитализация на банката се срути с 26 на сто, а книжата й потънаха до най-ниските си нива за последните 15 години.

Рязкото понижение в цената на банката показва, че институцията страда от огромна криза на доверие. За нейното преодоляване не помогна дори новината, че саудитския принц Алуалид бин Талал, който е смятан за най-богатия арабин, ще увеличи дела си в Citigroup на 5 на сто. Към момента принцът разполага с малко под 4 на сто от капитала на банката, съобщава АР.

В своето съобщение за предвидената сделка принцът изразява пълната си подкрепа за мениджмънта на банката и новия й изпълнителен директор Викрам Пандит. Не става ясно обаче дали увеличаването на дела в Citigroup ще бъде осъществено чрез увеличаване на капитала на банката или чрез изкупуване на акции от открития пазар.

Съобщението на Талал не вдъхва доверие на пазара, тъй като свежите пари, които биха дошли в банката след евентуална сделка чрез увеличение на капитала, са нищожно малки на фона на загубите и отписванията на институцията. Освен това принцът е направил изявление в подкрепа на мениджмънта и през октомври миналата година, едва месец преди тогавашният изпълнителен директор да бъде уволнен.

На борсата в САЩ вчера акциите на Citigroup попаднаха под масирани разпродажби. Те се обезцениха с 1,69 долара (26 на сто) до цена на затваряне 4,71 долара за акция, което не се е случвало от февруари 1993 година досега. Пазарната капитализация на банката се е сринала с 84 на сто от началото на годината, а спрямо рекорда от 57 долара за акции, датиращ от декември 2006 година, отстъплението е цели 92 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 11.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още