IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕБВР противодейства на кризата с рекордно увеличение на инвестициите в ЦИЕ

Банката ще увеличи първоначалния си инвестиционен план за догодина с почти 20%

09:45 | 21.11.08 г.
ЕБВР противодейства на кризата с рекордно увеличение на инвестициите в ЦИЕ

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) планира да инвестира рекордната сума от 7 млрд. евро в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) следващата година с цел да помогне на региона в преодоляването на глобалната икономическа криза, съобщава Bloomberg. 

Банката е увеличила първаночалния си разходен план за 2009 г. с повече от 1 млрд. евро или с почти 20%, съобщава базираният в Лондон кредитор. За сравнение, разходният план за тази година е възлизал на 5,8 млрд. евро. Според съобщението от банката тази стойност може да надхвърли 20 млрд. евро следващата година, ако се прибавят и вероятни инвестиции от частни партньори.

Навлизането на еврозоната в рецесия е изострило проблемите в експортно-ориентираните развиващи се страни в Европа и те биват изоставяни от инвеститорите, които започват да отбягват по-рисковите активи.

ЕБВР „иска да отвърне с необикновени средства на необикновените икономически обстоятелства“, казва в съобщението президентът на институцията Томас Мироу.

Мироу предлага това увеличение, след като лидерите от Г-20 призоваха миналата седмица за „по-мащабен политически отклик“ на възможността за задълбочаване на рецесията.

Допълнителните инвестиции ще бъдат насочени приоритетно към Западните Балкани и по-малко развитите икономики в Кавказ и Централна Азия. В същото време банката цели да противодейства и на спада на инвестициите в източните страни-членки на ЕС, които отправиха призив за финансова помощ.

Понижаването на стойността на активите и загубите на финансовите компании, възлизащи вече на 964,6 млрд. долара, увеличават цената на заемния капитал и прекъсват достъпа до капитал за потребителителите и бизнеса. От Международния валутен фонд прогнозираха първата едновременна рецесия в САЩ, Япония и страните от еврозоната от Втората световна война насам.

ЕБВР е създадена през 1991 г. с цел да инвестира в бивши комунистически страни и да им помага да преструктурират икономиките си. С присъедняването на десет страни от Централна Европа към Европейския съюз от 2004 г. насам банката през последните години се фокусира основно върху бившите страни от Съветския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още