IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акциите на Goldman Sachs под цената от IPO-то отпреди 10 години

Книжата на финансовата компания паднаха под 53 долара за пръв път, откакто e публична, преди година една акция струваше 248 долара

17:15 | 20.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Акциите на Goldman Sachs под цената от IPO-то отпреди 10 години

Акциите на един от основните играчи на финансовия пазар в САЩ - Goldman Sachs, паднаха под цената, която са имали при първичното публично предлагане на емисията преди 10 години. При старта на днешната сесия книжата поевтиняха с 2,8 долара до цена 52,35 долара за брой.

IPO-то на Goldman е било осъществено при цена 53 долара за акция през май 1999 година. До този момент цената на компанията в нито един момент не е падала под емисионната си стойност. В резултат на това пазарната капитализация на Goldman вече е едва 25 млрд. долара, след като едва преди година пазарът я оценяваше на 105 млрд. долара, или 248 долара за една акция.

Кредитната криза, която доведе до мощен спад в цената на акциите на Goldman, принуди ръководителите на институцията да променят статута й на инвестиционна банка в търговска в края на септември. Причината за това стана загубата на 75 на сто от пазарната капитализация и невъзможността за получаване на държавна помощ от САЩ за оставането на банката в сектора на компаниите, занимаващи се единствено с инвестиционно банкиране, припомня Bloomberg.

През първите девет месеца на годината печалбата на Goldman Sachs е паднала с 47 на сто спрямо нивото си от същия период на 2007 година. Все пак промяната на статута позволи на банката да запази съществуването си, което предотврати банкрут по модела на Lehman Brothers.

След като става публична през 1999 година, Goldman Sachs успява да задмине основните си конкуренти Merrill Lynch и Morgan Stanley, превръщайки се в най-голямата по пазарна капитализация инвестиционна компания.

Само в първия ден от търговията преди близо 10 години цената на акциите на Goldman се е вдигнала с 33 на сто до 70,375 долара за един брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 20.11.08 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още