IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговията с опции намалява, става все по-скъпо да се защитиш от спад

Среднодневните обеми на търговия през ноември падат с 23% спрямо предходния месец

11:10 | 20.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Търговията с опции намалява, става все по-скъпо да се защитиш от спад

Търговията с опции на американския пазар се забавя значително през ноември, показват данни на Bloomberg. Причината за това е нок-даунът, в който попаднаха хедж-фондовете, заради масираните изтегляния на средства от страна на инвеститорите. За по-ниския апетит към опциите допринася и пазарният срив, който доведе до силно поскъпване на инструментите, осигуряващи защита от обезценяване на акциите.

От началото на месеца всеки ден около 12,5 млн. опционни контракта сменят своя притежател на американския пазар. Това е с цели 23 на сто по-малко от обемите на търговия през предходния месец и с 13 на сто под среднодневния обем от началото на годината, показват статистиките на Options Clearing Corp., през чиито ръце преминават всички сключени сделки.

Силният спад на търговията идва в резултат на слабото представяне на хедж-фондовете. Преди дни стана ясно, че те са изгубили над 100 млрд. долара през предходния месец, което неминуемо се е отразило и на търговската им активност. Същевременно се наблюдава начителен ръст в цената на инструментите, осигуряващи защита при обезценяване на акциите.

Индексът на волатилността в цените, който се измерва от борсата за опции в Чикаго, е скочил до най-високите нива в историята си през миналия месец. Именно този показател се използва за наблюдение на цените на опциите на целия американски пазар.

„Това, което се случва, е по-мащабно и по-дълбоко от всичко, което сме виждали преди“, смята изпълнителният директор на борсата Бил Бродски. „Нашето положение е толкова добро, колкото бихме желали да бъде с оглед обстотелствата на пазара. Ние обаче сме част от фондовия пазар в страната, а той беше нокаутиран“.

Въпреки това от началото на годината в САЩ са изтъргувани над 3,26 млрд. опционни контракта, след като за цялата 2007 година техният брой е бил 2,86 млрд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 03.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още