IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕП иска повече помощи за селскостопанските производители

България и Румъния са изключени от постепенното премахване на преките плащания в селското стопанство

18:10 | 19.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕП иска повече помощи за селскостопанските производители

Евродепутатите днес гласуваха предложение за по-бавен темп на намаляване до 2013 г. на преките помощи за селскостопанските производители, отколкото е предложението на ЕК, съобщиха от пресцентъра на ЕП. 

Предложението се отнася за селскостопански производители, получаващи субсидии от над 10 000 евро годишно, и е в рамките на прегледа на общата селскостопанска политика на ЕС.

България и Румъния са изключени от схемата за постепенното премахване на преките плащания, тъй като задължителното им съкращаване се въвежда едва в момента на достигане на техния пълен размер, което за България и Румъния ще стане през 2016 г.

Депутатите са приели специална поправка, в която настояват подпомагането на производителите на суров тютюн да продължи до 2013 г. въпреки категоричното мнение на еврокомисаря по земеделието Мариан-Фишер Бойл, че субсидиите не трябва да продължават след 2010 г.

Европейските депутати са подкрепили предложеното от ЕК увеличение на млечните квоти с 1% през 2009 и 2010 г., като искат същевременно комисията да направи преглед на ситуацията през 2010 г., преди да изготви своето предложение за следващите години. Депутатите искат също да се разреши на държавите-членки временно да увеличат своите квоти, ако квотите на други държави-членки не са използвани напълно.

Членовете на ЕП призовават и за създаването на млечен фонд, който да подпомогне преструктурирането на отрасъла.

Други компромиси, приети от депутатите, имат за цел да позволят на държавите-членки да използват до 15% от своите европейски субсидии за подпомагане на тежко засегнати отрасли (като животновъдство и млекопроизводство) и за участие в застрахователни и взаимозастрахователни схеми, които да разширят покритието на застраховките за всички видове загуби, причинени от климата и болести по животни и растения. Същевременно трябва да се увеличи и финансирането от страна на ЕК на тези застрахователни схеми и взаимни фондове.

Позицията на ЕП със сигурност ще бъде взета под внимание от Съвета на ЕС, който взима решенията по Общата селскостопанска политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още