IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК създаде магистърска степен по въпросите на потребителите

Магистратурата представлява подкрепяна от ЕС магистърска програма, която ще се предлага за изучаване в 13 европейски града в 9 държави

15:35 | 19.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК създаде магистърска степен по въпросите на потребителите

Официалното създаване на първата европейска магистърска степен по въпросите на потребителите беше обявено днес, съобщиха от Европейската комисия.

Магистратурата представлява подкрепяна от ЕС магистърска програма, която ще се предлага за изучаване в 13 европейски града в 9 държави членки: Германия, Франция, Испания, Белгия, Дания, Холандия, Полша, Румъния и Великобритания.

Целта, която се преследва, е да се въведе обучение по въпросите на потребителите, така че на пазара на труда да се появят обучени професионалисти, посредством които да се осъществи напредък по отношение на проблемите на потребителите в бизнеса, при вземането на решения и в рамките на самите потребителски организации. В тази област все още не съществува европейска професионална квалификация.

Учебната програма ще включва законодателството за защита на потребителите, анализ на поведението и психологията на потребителите, икономикс, маркетинг, ориентирани към потребителите технологии и/или устойчиво потребление.

Бизнес отрасли, правителства и организации на потребителите вече са заявили интереса си за наемане на работа на така обучените професионалисти.

Новите магистърски курсове ще започнат през есента на 2009 г.

Всеки от 13-те университета ще получи финансиране от ЕС в размер на 50 хил. евро годишно в продължение на три години за подготовка и провеждане на курсовете. ЕС ще осигури също средства за 260 студентски стипендии, като никоя от тях не може да надхвърля 3000 евро, а общата сума ще възлиза на 780 хил. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още