IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И китайските производители на коли искат държавна помощ

Ситуацията е наистина тежка, надяваме се, че правителството може да въведе политика за стимулиране на търсенето, оплакват се компаниите

15:13 | 19.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
И китайските производители на коли искат държавна помощ

Производителите на автомобили в Китай искат правителствена помощ и по-ниски данъци в условията на спадащо търсене на автомобили в страната, която е вторият по големина пазар на сектора в света, съобщи Bloomberg.

„Ситуацията е наистина тежка, надяваме се, че правителството може да въведе политика за стимулиране на търсенето“, коментира Дзън Цинхун, главен мениджър на Guangzhou Automobile Group Co. партньор на Toyota и Honda.

Държавна помощ вече поискаха щатските и европейските автомобилни компании. Глобалната рецесия ще забави ръста на продажбите в сектора до 5 на сто спрямо прогнозирано увеличение с 22 на сто за тази година, смятат от Guangzhou Auto, Honda и Nissan Motor. Забавянето на продажбите в Китай ще се отрази и на чуждестранните производители, които разчитат на развиващите се пазари в условията на намаляващо търсене в Европа, САЩ и Япония.

Акциите на най-големия китайски производител на автомобили SAIC Motor Corp. са се сринали от началото на годината със 77 на сто заради забавящото се търсене и растящата конкуренция. Тези на Dongfeng Motor Group Co. - най-големият листван в Хонконг производител на автомобили, са изгубили 71 на сто за тази година.

Данъкът върху продажбите на автомобили в страната към момента представлява 50 на сто от цената. Правителството обмисля да намали данъка върху продажбите за автомобилите на алтернативна енергия, за да насърчи търсенето, заявиха по-рано този месец официални лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още