IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК: Имигрантите от Източна Европа не са оказали влияние на трудовия пазар

От комисията препоръчват отменяне на ограниченията за източноевропейските работници

11:00 | 19.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК: Имигрантите от Източна Европа не са оказали влияние на трудовия пазар

Увеличеният брой имигранти от Източна Европа в западните страни от континента през изминалото десетилетие фактически не са променили перспективите за работа или заплатите в Западна Европа, пише в доклад на Европейската комисия, цитиран от International Herald Tribune.

Затова тези страни, които все още налагат ограничения за работниците от Източна Европа, трябва да ги премахнат, пише в доклада.

Всъщност миграцията е „допринесла значително за икономическия растеж като цяло и за увеличаването на заетостта в ЕС“, се казва в документа, който дори намеква, че някои източноевропейски страни са платили тежка цена с изтичането на мозъци и дълбоките си социални промени.

Двете вълни на приемане на източноевропейските страни – през 2004 г. и през 2007 г., когато се присъединиха България и Румъния, предизвикаха опасения в много западноевропейски страни, че притокът на чуждестранни работници ще доведе до загуба на работни места и социално напрежение.

Много от т.нар. стари страни членки наложиха ограничения за трудовия си пазар. Дания, Белгия, Германия и Австрия все още прилагат ограничения за работниците от новите страни членки.

Еврокомисарят по заетостта и социалните въпроси Владимир Шпидла препоръча на тези страни най-малкото да не удължават ограниченията до 2011 г., след като срокът им изтече през май 2009 г. По думите му отменяне на ограниченията още сега ще помогне решаване на проблеми като недекларираните служители.

Докладът подчертава непредсказуемостта на имиграционните процеси. За разлика от предишната вълна, имигрантите от България и Румъния например са се насочили главно към Испания и Италия. В момента има ограничения за работници от двете страни в 15 страни от ЕС.

Според политолози обаче жителите на страните, в които има ограничения, вероятно ще са скептично настроени в момента към премахването им заради икономическата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още