IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кризата внесе смут в туризма в Париж

Европейците, японците и американците са основите на туризма в Париж. Последните обаче започнаха да намаляват

20:30 | 18.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Кризата внесе смут в туризма в Париж

Броят на туристите след края на летния сезон намалява, става ясно от данни на официалната туристическа служба на френската столица, цитирани от вестник „Express”.

В разгара на финансовата криза представителите на бранша разчитат на посетители от страните с развиващи се икономики като Китай и Бразилия, за да запълни хотелите и да компенсира спада в посещенията от американци и японци.

За месеците септември и октомври, период, който е обичайно силен за туризма в Париж, е отчетен спад от съответно 2 и 3% на годишна база в посещенията на всички хотели и понижение на оборотите в туризма от 5 и 10 на сто.

Очаква се спадът да стане още по-очевиден след 15 ноември, когато ще са приключили повечето провеждани изложения и фестивали в града. Предвижда се и застой на сектора за цялата 2008 г. в сравнение с 2007, която беше най-силната за туризма в Париж изобщо.

Около 27 млн. туристи посещават всяка година забележителности в града на Лувъра и Айфеловата кула, 16 млн. отсядат в хотел, а останалите – при роднини или приятели, показват данни на туристическата служба.

Европейците, японците и американците са основите на туризма в Париж. Последните обаче започнаха да намаляват от лятото на миналата година, когато започнаха проблемите в американския ипотечен сектор.

За тази година френската столица очаква да посрещне 1,2 млн. американски туристи и 600 хил. японци (спрямо съответно 2 млн. и 1 млн. през 2000 г., когато броят на посетителите от тези националности е бил най-голям).

И ако празниците в края на годината се считат за ключов период за туризма, то засега може да се смята, че внесеният смут в сектора е временен, предвид това, че се очертава запълване на хотелиерската база. „Руснаците обикновено остават във Франция до 10 януари, така че първият тест ще бъде с тях (за устойчивостта на туризма занапред)”, казват от бранша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още