IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бернанке и Полсън защитиха сменената стратегия за спасителния план

Двамата бяха изслушани пред Комисията за финансови услуги и Камарата на представителите, след като някои щатски държавници разкритикуваха начина на осъществяване на плана

19:51 | 18.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Бернанке и Полсън защитиха сменената стратегия за спасителния план

Шефът на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке и финансовият министър на страната Хенри Полсън защитиха управлението си на спасителни план за американската финансова система на стойност 700 млрд. долара, седмица след като смениха първоначалната стратегия за този план.

Бернанке и Полсън бяха изслушани пред Комисията за финансови услуги и Камарата на представителите, след като някои щатски държавници разкритикуваха начина на осъществяване на плана, предаде Ройтерс.

Фактът, че планът се концентрира върху инжектирането на милиарди долари в банките и евентуално други компании, за да се увеличи техният капитал и да бъдат насърчени те да отпускат заеми на своите клиенти, представлява по-ефективен и бърз подход за стабилизиране на финансовата система, обясни Полсън. Първоначално се предвиждаше и изкупуване на т.нар. „токсични” облигации, от която стъпка впоследствие властите се отказаха.

Жизнено важно е правителството да е достатъчно гъвкаво и да адаптира стратегията си към променящите се условия, допълва Хенри Полсън. „Ако сме научили нещо тази година, то е, че финансовата криза е непредвидима и е трудно да й се противостои”.

От своя страна, Бен Бернанке заяви, че капацитетът на финансовото министерство да използва плана, за да осигурява ликвидност и да вземе други мерки за стабилизация, „ще бъде от ключово значение, за да се възстанови доверието и да се благоприятства връщането на кредитния пазар към нормалното му функциониране”.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още