IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕП подкрепя запазването на безмитните магазини по външните граници на ЕС

По въпросите за данъчната политика ЕП дава само мнение, като крайното решение се взема с единодушие в Съвета на министрите

16:37 | 18.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕП подкрепя запазването на безмитните магазини по външните граници на ЕС

Европейският парламент (ЕП) подкрепи днес предложението за запазване на безмитните магазини на регионалните летища и външните сухопътни граници на ЕС, съобщиха от пресцентъра на институцията. Това е едно от основните предложения за промени в директивата, касаеща правилата за облагане с акцизи в Общността.

Според депутатите магазините за безмитна търговия, разположени по външните сухоземни граници на ЕС, трябва да продължат да съществуват, като всякакви дискриминационни мерки срещу тях трябва да се избягват.

Предложението предвижда да се запази "възможността за закупуване на безмитни стоки по време на всички етапи от пътуване със свързващи полети, чието крайно местоназначение е трета територия или трета страна".

Това на практика означава, че пътник, който лети от София през Лондон до Ню Йорк, ще може да си купи например безмитно уиски още в София, без да е необходимо да чака да пристигне в Лондон, за да направи своите покупки, както предвиждаше първоначалното предложение на Европейската комисия.

В момента потребителите имат право да купуват алкохол и тютюневи изделия без акцизи в една държава-членка и да ги транспортират в друга държава-членка на ЕС, без да плащат допълнителни митнически такси, ако стоките са за тяхна лична употреба. Европейското законодателство определя ориентировъчни нива за това какви количества могат да бъдат смятани за лична употреба (например 400 цигари или 5 литра спиртни напитки).

От ЕП напомнят, че по въпросите за данъчната политика, Парламентът дава само мнение, като крайното решение се взема с единодушие в Съвета на министрите. Това означава, че посоченото предложение за запазване на безмитните магазини може да не бъде прието.

Българският парламент през май взе решение за закриване на безмитните магазини и бензиностанции по препоръка на ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още