IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Подобряване на законите за равно заплащане на двата пола искат от ЕП

Въпреки предприетите действия и значителния обем законодателство разликата в заплащането на двата пола остава непроменена

16:31 | 18.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Подобряване на законите за равно заплащане на двата пола искат от ЕП

До края на 2009 г. Европейската комисия да представи предложение за преработване на законодателството за прилагане на принципа на равно заплащане на двата пола, се иска в приетия днес от Европейския парламент доклад за законодателна инициатива, съобщиха от ЕП.

Според констатацията в доклада разликата в заплащането на двата пола остава непроменена въпреки предприетите действия и значителния обем законодателство, прието през последните 30 години. Тази разлика варира от 4% до повече от 25% в различните държави членки, като същевременно не се наблюдава сериозна тенденция към намаляване. Като цяло жените в Европейския съюз печелят средно с 15% по-малко от мъжете и до 25% по-малко в частния сектор.

Членовете на ЕП искат в законодателството да влезе въвеждането на задължителни и редовни одити на заплащането в предприятията, както и оповестяване на резултатите. Работодателите трябва да предоставят на своите служители тези резултати под формата на статистика на възнагражденията, разбити по полове, се предлага в доклада. Препоръките на евродепутатите към ЕК съдържат също така и дефиниции за равното заплащане, за разликата в заплащането на двата пола (gender pay gap), за пряка и косвена дискриминация при заплащането.

В доклада се настоява също за въвеждането на оценяване на работата в предприятията, което да съблюдава принципа за равнопоставеност на жените и мъжете. Отраслите и предприятията трябва да преразгледат системите си на определяне на категорията на дейността с оглед на задължителното съблюдаване на принципа за равнопоставеност и да извършат необходимите корекции.

Тъй като според доклада цялостният проблем за разликата в заплащането между половете не може да бъде решен единствено по законодателен път, ЕК и държавите членки трябва да подсилят действащото законодателство с прилагането на подходящ вид санкции, пише в документа.

Депутатите предлагат да бъде проведено проучване на ефективността и въздействието на евентуални санкции, като например изплащане на компенсация на пострадалия и административни глоби, както и загубване на право за публични плащания, за субсидии (включително финансиране от ЕС, управлявано от държавите-членки) и за участие в процедури за обществени поръчки. Процедурите за възлагане на договори и обществени поръчки трябва също така да съдържат задължително клауза за равното заплащане на половете.

В заключение депутатите искат органите, отговарящи за осигуряване на равенството между половете, да играят по-голяма роля за намаляване на разликата в заплащането между мъжете и жените. Тези органи трябва да имат правомощия да проследяват, да докладват и да налагат - където това е възможно - по-ефективно и независимо прилагането на законодателството за равенството между половете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още