IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът падна до най-ниското си ниво за последните 22 месеца

Борсовата сесия в САЩ завърши при нива под 55 долара за барел за пръв път от 29 януари 2007 година досега

08:48 | 18.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът падна до най-ниското си ниво за последните 22 месеца

Цената на петрола регистрира поредното си низходящо движение през последното денонощие. То дойде заради нарастващите страхове от тежка и дълга рецесия, които все повече надвисват над пазара.

Известна стабилизация беше постигната след публикуването на изненадващо добрите данни за ръста на индустриалното производство в САЩ. То се е вдигнало с 1,3 на сто в резултат възстановяването на производството след преминаването на ураганите Айк и Густав през септември.

В рамките на вчерашната търговска сесия в Ню Йорк петролните контракти с доставка през декември понижиха цената си с 3,7 на сто (2,09 долара) до 54,95 долара за барел. По време на електронната търговия обаче котировките обърнаха посоката и към момента възстановяват близо половината от загубеното. Цената на барел петрол в азиатската сесия е 55,70 долара.

Днес се очаква публикуването на данните за петролните запаси на САЩ, като предварителните прогнози сочат ръст за осма поредна седмица. Анализаторите прогнозират увеличение с 1 млн. барела до 311,9 млн. барела.

От значителна важност за петролния пазар е съобщението от вчера, че пирати са превзели танкер на Saudi Arabian Oil. Корабът е с капацитет от над 2 млн. барела петрол.

На борсата в Лондон вчера петролът от сорта Брент понижи цената си с 3,6 на сто до 52,31 долара за барел. Към момента суровината поскъпва с 1 на сто и в азиатската търговия барел Брент с доставка през яянуари струва 52,85 долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 29.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още