IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Opel моли правителството за помощ

Проблеми с компанията-майка GM стоят в основата на затрудненията

15:23 | 17.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Opel моли правителството за помощ

Opel е първият европейски производител, който се обръща към правителството за подкрепа, става ясно от информация на International Herald Tribune, цитирана от Automedia.bg. Засега немското правителство все още не е готово да отдели средства за подпомагане на автомобилните фирми. 

Според министърът на финансите на Германия Пеер Щайнбрюк Глос, ако се помогне на един отрасъл, след него за помощ ще се наредят и всички останали. „Предупреждаваме автомобилните фирми, че няма да получат толкова лесно финансова помощ от държавата”, казва Глос.

За днес е предвидена среща на шефовете на Opel с канцлера Ангела Меркел.

Проблемната ситуация около Opel се засилва и от факта, че трудностите на компанията в голяма степен се дължат на кризата, в която е изпаднала компанията-майка General Motors. Това кара мнозина да се изказват против държавната помощ, тъй като с парите на немските данъкоплатци щяла да бъде подпомагана американска компания, съобщава FTD.

Представители на правителствата на Германия и Франция вече заявиха, че е възможно до се отпуснат нисколихвени кредити за подпомагане на европейските автомобилни фирми. Около 720 милиарда евро могат да отидат за попълване на оборотните средства на фирмите и за финансиране на кредити за закупуване на автомобили.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 07.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още