IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обама обещава да направи всичко необходимо за съживяване на икономиката

В краткосрочен план най-важно ще е да се избегне задълбочаване на рецесията, смята новоизбраният президент на САЩ

14:57 | 17.11.08 г.
Обама обещава да направи всичко необходимо за съживяване на икономиката

Новоизбраният президент на САЩ Барак Обама е заявил, че правителството ще направи всичко необходимо за съживяване на икономиката и това означава, че американците не трябва да се притесняват "за дефицита следващата и дори по-следващата година“, съобщава Bloomberg. В краткосрочен план „най-важното нещо е да избегнем задълбочаване на рецесията“, казва Обама.

Освен това правителството трябва да предостави помощ на автомобилната индустрия, заявява Обама. Подобна помощ трябва да бъде оказана при условие, че управлението, работната сила, доставчиците и заемодателите договорят план за стабилизиране на индустрията. „Ако автомобилната индустрия претърпи пълен колапс, това ще е пагубно при тези условия на средата – не само за отделните семейства, но и последиците за цялата икономика ще са ужасяващи“, казва Обама.

Освен за икономиката Обама коментира намеренията си относно войните в Ирак и Афганистан и енергийни въпроси.

Той споделя, че е започнал енергично сформиране на своя екип за национална сигурност. „Смятам, че е много важно да имаме в готовност група за национална сигурност, тъй като преходните периоди са потенциално уязвими от терористични атаки“, казва той.

Обама потвърди намерението си да закрие американските военни затвори в залива Гуантанамо в Куба и да забрани изтезанията по време на разпит на заподозрени в тероризъм лица като част от усилията „за възвръщането на американската морална позиция в света“.

След като поеме управлението, Обама ще започне изпълнението на план за намаляване на американските войски от Ирак и ще изпрати части в Афганистан, където положението „продължава да се влошава“.

„Основен приоритет за нас е най-накрая да се справим с Ал Кайда“ и в тази връзка залавянето и ликвидирането на Осама бин Ладен ще е от съществено значение. Лидерът на терористичната групировка е „не само символ“, но остава и „оперативен ръководител на организация, която планира атаки срещу американски мишени“, казва новоизбраният президент.

Що се отнася до енергетиката Обама смята, че с понижаването на цените на петрола през последните седмици приемането на мерки за намаляване на зависимостта на САЩ от чуждестранни енергийни доставки „може да е политически по-трудно“.

Част от неговата работа като президент ще е да поощрява доверието в икономиката, казва Обама.

„Един от начините е да мислим, че нещата можеха и да са по-зле“, казва той. „Можехме да имаме много повече банкови фалити през последните няколко месеца. Можехме да видим дори по-бързо влошаване на икономиката – дори и по-голям спад на фондовия пазар.“

Обама също казва, че правителството трябва да предприеме повече мерки, за да помогне на собствениците на жилища, които се намират във финансови затруднения. „Не сме се фокусирали върху необслужените ипотеки и върху това, което се случва със собствениците на жилища, толкова, колкото бих искал“, казва Обама. Той призова за установяване на диалог между банките и заемателите, „така че хората да могат да останат по домовете си“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 17.11.08 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още