IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола продължава да потъва

За разлика от друг път, сега водещите събития, които определят посоката на котировките са свързани с азиатските икономики

08:59 | 17.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола продължава да потъва

Петролът стартира седмицата с ново понижение в цената си. Основна роля за това изиграха новините, че Япония е навлязла в рецесия, и че най-големият производител на петрол в Китай съобщава за „остро“ свиване на търсенето.

Днес статистическите служби в Япония, която е втората по големина икономика в света, съобщиха, че страната е попаднала в първата си рецесия от 2001 година насам. Това се случва след отрицателен ръст от 0,4 на сто за третото тримесечие на годината и спад от 3,7 на сто през предходния период.

На пазара беше оказан натиск и от съобщение на China National Petroleum Corp., която е най-големият производител на петрол в Китай. От него стана ясно, че през септември търсенето на черното злато е спаднало „остро“ и като основна причина за това се сочи глобалната кредитна криза.

В резултат на новините, котировките на борсата в Ню Йорк се понижават с 1,95 на сто и в азиатската сесия падат до 55,93 долара за барел. Миналата седмица търговията приключи при нива от 57,04 долара за барел след седмичен спад от 6,6 на сто.

На борсата в Лондон поевтиняването на петрола е по-ограничено. В часовете на електронна търговия януарските фючърси губят 0,9 на сто и по време на азиатската сесия се котират по 53,76 долара за барел.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 27.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още