IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

110 банки с молби за парите на американското правителство

Заявките са за над 170 млрд. долара, като желаещите продължават да се увеличават преди крайния срок за поръчки в петък

14:03 | 15.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
110 банки с молби за парите на американското правителство

До момента общо 110 американски банки са подали зявка за получаване на средства по спасителния план на правителството. Подадените поръчки са за над 170 млрд. долара, а крайният срок за заявяване на участие в програмата за стабилизиране на финансовия сектор е петък, предава АР.

Банките подават заявки за участие в първия етап на операциите за стабилизация, в рамките на който ще бъдат отпуснати 250 от общо 700-те млрд. долара, гласувани от Конгреса на САЩ за спасяване на финансовата система от колапс.

До момента общо 62 от 110-те банки са получили пълно или предварително одобрение на заявките си за изтегляне на средства по птограмата, показва анализ на Keefe, на който се позовава информационната агенция. Средствата, които ще бъдат отпуснати на въпросните институции надхвърлят 173 млрд. долара.

Някои от банките, които са попълнили необходимите документи, все още не са взели категорично решение дали да приемат помошта на държавата, допълва АР.

Освен помощ за банките, помощ е предвидена и за застрахователния гигант AIG, който трябва да получи 40 млрд. долара от държавата. Те обаче нямало да дойдат по програмата за стимулиране на финансовите институции с рискови експозиции, а ще дойдат по отделно перо на спасителния план.

Девет от най-големите банки в САЩ получиха помощ от държавата още преди месец, когато бяха разпределени 125 млрд. долара. Сред тях са Bank of America Corp., Wells Fargo & Co., Citigroup Inc. и JPMorgan Chase & Co.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 04.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още