IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Срещата на Г-20: Светът се е насочил към нов икономически ред

Представители на 20-те най-силни икономики в света започнаха срещата си във Вашингтон, надеждите за промени са големи

09:51 | 15.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Срещата на Г-20: Светът се е насочил към нов икономически ред

Срещата на лидерите на 20-те най-силни икономики в света започна. Тя се провежда във Вашингтон и може да се окаже ключова за бъдещото развитие на глобалната икономика. Според анализатори именно на нея ще стане ясно дали ролята на САЩ като световен лидер ще бъде запазена и занапред.

Някои от европейските лидери приравняват днешната среща на форума от Бретън-Уудс, който постави основите на световната икономика след края на Втората световна война. Тогава американският долар получи ролята си на основна световна единица и беше създадена архитектурата на глобалната икономика с организации като Световната банка, Международния валутен фонд и предшественика на Световната търговска организация ГАТТ.

Сега, близо 60 години по-късно, Америка стои в основата на безпрецедентна финансова и икономическа криза, а претенции за глобална доминация се изразяват и от Китай, и от Европа. Политиците от ЕС пледират за тотално изменение на правилата и създаване на нови регулаторни режими с оглед предотвратяването на бъдещи кризи от подобен род.

ЕС издига предложения за по-стриктен контрол върху банковата система – такъв, какъвто има на Стария континент. В плановете влизат по-силен контрол върху дейността на хедж-фондовете и инвестиционните банки, увеличаване на резервите и въвеждане на универсални правила за водене на счетоводството им.

Ключовото искане на ЕС е създаването на глобална мрежа от регулатори – такива, които да имат правомощия да контролират и банките в САЩ. „Саморегулацията като начин за решаване на всички проблеми е минало“, заяви френският президент Никола Саркози преди дни и добави, че „принципът на свободната икономика е минало“ и че е свършено с принципа, че „всемогъщият пазар винаги е прав“.

В тази насока се очакват и основните сблъсъци – прогнозите на специалистите са, че позицията на САЩ ще бъде да премахне много от тези нови регулации, което поставя под въпрос резултатите от срещата. Макар Америка да обяви, че е съгласна с нуждата от промени, тя не е готова да предостави прекалено много власт в ръцете на наднационални регулаторни механизми.

Очаква се САЩ да насочат усилията си по посока натиск върху Китай да предприеме стъпки за поевтиняване на стойността на валутата си. ЕС обаче едва ли ще заложи на тези стъпки, тъй като Китай би поискал редица промени в световната икономика в замяна, сред които и по-важна роля в институциите, които да регулират системата.

Основният проблем на днешната среща може да се окаже механизмът на взимане на решение. Консенсусът е трудно постижим в рамките на толкова голям форум. 19-те държави, които участват на него, заедно с ЕС, представляват 90 на сто от световната икономика и 75 на сто от населението на Земята. Трудностите при вземане на решение се очаква да са свързани с желанията на развиващите се страни като Китай, Бразилия и Русия за по-голяма роля в световната икономика и нежеланието на развития свят да им я предостави.

Резултатите от срещата ще станат ясни по-късно днес, когато се очаква да бъде публикувано съвместно комюнике.

Във форума участват Аржентина, Австралия, Бразилия, Великобритания, Канада, Китай, ЕС, Франция, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Япония, Мексико, Русия, Южна Африка, Южна Корея, Саудитска Арабия, Турция и САЩ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още