IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dexia продава поделението си за застраховане на облигации в САЩ

В портфолиото на застрахователя стоят гаранции за 425 млрд. долара, цената му е едва $722 млн.

10:50 | 14.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Dexia продава поделението си за застраховане на облигации в САЩ

Един от гигантите на европейския банков пазар, Dexia, ще продаде поделението си за застраховане на облигации, опериращо в САЩ - FSA Holding, съобщава Bloomberg. Купувач ще стане друга компания от сектора на застраховането на облигации - Assured Guarantly, зад която стои милиардерът Уилбър Рос.

Цената на сделката е 722 млн. долара, което изглежда доста незначително на фона на портфолиото на FSA. В него попадат гаранции по облигации с номинал 425 млрд. долара, 110 млрд. от които са от проблемните ипотечни облигации.

Френско-белгийската банка ще получи 361 млн. долара кеш, както и 44,6 млн. новоемитирани акции от капитала на Assured Guaranty. В резултат на това Dexia ще стане собственик на 24,7 на сто от капитала на компанията.

Стъпката по разпродажба на активите идва два месеца след спасителната операция на правителствата на Франция, Белгия и Люксембург, които наляха 6,4 млрд. евро в капитала на Dexia. В официалното съобщение се казва, че с оглед на безпрецедентната финансова криза Dexia „трябва да управлява изкъсо риска и да възстанови нормалния си бизнес и финансова дисциплина“.

В сделката не попада портфолиото от финансови продукти на FSA, което се оценява на 16,5 млрд. долара. От Dexia са поели ангажимент да покрият първите загуби от дейността на това поделение, която е 3,1 млрд. долара. Активите на FSA Asset Management пък ще бъдат гарантирани от правителствата на Франция и Белгия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 25.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още