IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кредитната „суша“ удари по-малките доставчици в Европа

Кредитната криза все повече засяга реалната икономика и заплашва веригите за доставка на големите производители

10:51 | 14.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Кредитната „суша“ удари по-малките доставчици в Европа

Нови сигнали доказват, че свиването на кредитирането от страна на банките е довело до ръба на фалита много европейски компании, пише Financial Times.

От немската асоциация на производителите на автомобили - VDA, се оплакаха в четвъртък, че банките спират кредитни линии или ги оскъпяват, с което заплашват жизнеспособността на сектора, даващ едно от всеки седем работни места в промишлеността на страната.

От асоциацията добавят, че компанията Stankiewicz – доставчик на автомобилни части с 2100 служители, е на ръба да обяви фалит.

Пол Лестър, изпълнителен директор на VT Group – британска компания, развиваща дейност в отбранителния сектор, е заявил, че главният доставчик на VT Group – малка софтуерна компания, е фалирала. „Банките станаха изключително предпазливи. Те трябва да бъдат принудени да бъдат по-гъвкави спрямо малките компании”, е заявил Лестър пред Financial Times.

Редица дребни доставчици на търговците на дребно във Великобритания вече са обявили фалит.

Тези банкрути показват, че кредитната криза все повече засяга реалната икономика и заплашва веригите за доставка на големите производители. Много малки и средни предприятия, които са основата на германската и много други европейски икономики, са застрашени вследствие на тези трудности за набиране на финансиране.

„Банките оставят „на сухо“ често стабилни компании. Те не са партньори – излагат на опасност бъдещето на някои малки и средни компании”, коментира неназован изпълнителен директор на голям немски производител на автомобили.

Клаус-Петер Мюлер, председател на Commerzbank и ръководител на немската асоциация на банките, обаче е заявил по повод коментарите на VDA, че вярва, че свиването на кредитирането може да се предотврати и че няма никакви проблеми за малките и средни фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още