IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола най-ниска за последните 21 месеца

Котировките паднаха под 55 долара за барел заради страхове от спад в търсенето на суровината

08:56 | 13.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола най-ниска за последните 21 месеца

Петролът потъна до нива под 55 долара за барел на борсата в САЩ, с което задълбочи поевтиняването си на близо 7 на сто за последното денонощие. Котировките поеха надолу заради опасенията, че забавянето на глобалната икономика ще доведе до спад в търсенето на суровината.

Вчера в САЩ бяха публикувани данни на MasterCard, според които потреблението на бензин се е свило с 4,2 на сто за последната седмица, което е 29-ти пореден седмичен спад. За негативния сентимент влияние оказва и новината за забавянето на ръста на индустриалното производство на Китай до най-нисък темп за последните 7 години, предава Bloomberg.

„В момента няма какво да спре "мечките". Страховете за спад на тъсенето на петрол през 2009 година оказват силен натиск върху цената на суровината“, смята Виктор Шум от Purvin & Gertz Inc.

По време на търговската сесия в САЩ вчера петролът с доставка през декември поевтиня с 5,3 на сто (3,17 долара), за да приключи сесията при 56,16 долара за барел, което е най-ниската цена на затваряне от 29 януари 2007 година насам. Впоследствие на електронната платформа на борсата в Ню Йорк суровината губи още 2,15 на сто и в азиатската търговия се котира при 54,95 долара за дарел.

Петролът от сорта Брент пък поевтиня с 6 на сто вчера и приключи търговската сесия на най-ниското ниво от 18 януари 2007 година насам – 52,37 долара за барел. Към момента декемврийските фючърси, търговията с които приключва днес, губят още 2,23 на сто и в азиатската сесия се търгуват по 51,20 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 09.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още