IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Втори пореден спад за европейските борси

Негативните настроения от Азия и разпродажбите в началото на американската сесия тласнаха индексите на Стария континент надолу

19:31 | 12.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Втори пореден спад за европейските борси

Борсовите индекси в Европа са понижиха за втори пореден ден, водени от негативните очаквания на инвеститорите за корпоративните печалби и поевтиняването на суровините, което оказва натиск върху компаниите от добивната промишленост. В резултат, регионалният индекс Dow Jones Stoxx 600 падна с 3,2 на сто до 205,33 пункта днес, което задълбочи спада от началото на годината на 44 на сто.

Негативната вълна се пренесе от азиатската сесия, както и от силния песмизъм в началото на борсовата търговия в САЩ, която дойде заради промените в спасителния план, обявени от министъра на финансите Хенри Полсън.

Във Великобритания основният индекс на борсата FTSE 100 се понижи с 1,5 на сто до 4 182 пункта. Днес в страната бяха публикувани поредните разочароващи данни за пазара на труда, а централната банка публикува доклад, от който стана ясно, че лихвеният процент в страната вероятно ще подлежи на нови редукции.

В Германия DAX падна с 3 на сто до 4 620,80 пункта. С по толкова се понижиха и водещите индекси в Испания, Холандия, Швеция и Швейцария. Малко по-голямо отстъпление – 3,1 на сто, регистрира френският индекс САС 40, а в Италия MIB 30 се смъкна с 2,3 на сто.

Значително по-голям спад отбеляза основният индекс на борсата в Норвегия OBX, който падна с 8,35 на сто до 190,64 пункта. Австрийският бенчмарк АТХ също отбеляза значително понижение, като изгуби 6,2 на сто.

В региона на Централна и Източна Европа днес отново станахме свидетели на силни понижения. Лидер по спад беше руският индекс RTS, който падна с 12,5 на сто до 635 пункта. Понижението в Чехия възлезе на 4,7 на сто до 825,50 пункта, а в Полша беше отчетен спад на основния бенчмарк от 4,3 на сто до 27 590,60 пункта.

На борсата в Румъния ВЕТ изгуби 1,7 на сто, унгарският индекс BUX се смъкна с 3,55 на сто, а в Хърватска CROBEX отстъпи с 2,9 на сто.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още