IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Световната банка налива 100 млрд. долара на развиващите се пазари

Институцията ще предостави помощи за преодоляване на негативните ефекти от кредитната криза

16:12 | 12.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Световната банка налива 100 млрд. долара на развиващите се пазари

Световната банка планира да предостави 100 млрд. долара под формата на помощи за развиващите се държави, тъй като някои от най-бедните страни са изправени пред сериозни изпитания заради глобалната финансова криза, пише FT. По време на международна среща през уикенда президентът на институцията Робърт Зелик е заявил, че „би било историческа грешка“ да се пренебрегнат интересите на развиващия се свят.

Поради факта, че към Световната банка се адресират все по-голям брой молби за помощ, Зелик прогнозира, че оглавяваната от него институция би могла да отпусне заеми за 100 млрд. долара през следващите три години. Това би могло да се осъществи чрез Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР).

По думите на Зелик МБВР ще увеличи кредитирането за развиващите се страни на над 35 млрд. долара през настоящата година, при положение че едва преди няколко месеца плановете са били за кредити в размер на 16 млрд. долара. За цялата 2007 година институцията е отпуснала общо 13,5 млрд. долара заеми.

„Виждате държави, които имаха много добри, качествени макроикономически програми – Мексико, Индонезия, които в момента са в ситуация, при която няма финансови рискове, но която ги кара да се притесняват относно осигуряването на финансиране“, казва Зелик.

Зелик е казал още, че световната търговия се очаква да се свие през следващата година, което ще се случи за пръв път след 1982 г. В същото време растежът на развиващите се страни, който се очакваше да достигне 6,4 на сто през 2009 г., сега бива оценяван на 4,5 на сто.

По оценки на Световната банка всеки процентен пункт спад в ръста на развиващите се страни обрича нови 20 млн. души на бедност. Това е причината институцията да обяви готовност за наливане на други 42 млрд. долара в най-бедните държави по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 04.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още