IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България е на 36-то място по равенство на половете от 130 страни

Първа в класацията е Норвегия, следвана от други три скандинавски страни, последни са Саудитска Арабия, Чад и Йемен

12:29 | 12.11.08 г.
България е на 36-то място по равенство на половете от 130 страни

България е на 36-то място от 130 страни по равенство между половете за 2008 г., след като беше на 25-то място за миналата година, сочи последното проучване на Световния икономически форум.

С една стъпка пред нас в класацията е Еквадор, а непосредствено след нас се нарежда Естония.

Лидер в премахването на различията между половете е Норвегия, следвана от други три скандинавски страни - Финландия, Швеция и Исландия.

Прогрес по отношение на равенството между половете в сферата на политиката, образованието и икономиката се наблюдава в световен мащаб.

Великобритания е била понижена в класацията от 11-то на 13-то, а Франция се е „изстреляла“ от 51-во на 15-то място благодарение на политическата роля на женския пол в страната.

Румъния пък отчита рязък регрес в класацията спрямо година по-рано, като в момента е поставена на 70-то място спрямо 47-мо през 2007 г.

През миналата година начело в класацията е била Швеция.

Последни в списъка за 2008 г. са Саудитска Арабия, Чад и Йемен.

При проучването са били взети под внимание икономическата активност, образованието, политическата власт, здравословното състояние и смъртността при различните полове.

Проучването представя някои доказателства за връзката между равенството между половете и икономическите резултати в отделните страни. „Въпреки че това не предполага причинно-следствена връзка, възможните теоретични основи на тази връзка са ясни: страните, които не се възползват напълно от едната половина от техните човешки ресурси, са изложени на риск от подриване на конкурентния си потенциал“, се казва в доклада, цитиран от BBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още