IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кризата в САЩ може да е най-продължителната от десетилетия насам

Икономисти очакват икономиката да се свие с 3% на годишна база през четвъртото тримесечие

11:25 | 12.11.08 г.
Кризата в САЩ може да е най-продължителната от десетилетия насам

Кризата в САЩ ще е най-продължителната от три десетилетия насам, а свиването в потреблението може да е най-сериозното в историята, смятат икономисти, цитирани от Bloomberg.

Трусовете на кредитните пазари миналия месец ще доведат до свиване на икономиката от 3% на годишна база през четвъртото тримесечие и спад от 1,5% на годишна база през първите три месеца на 2009 г., сочи медианната прогноза на 59 анкетирани икономисти в периода 3-11 ноември. След понижението от 0,3% през миналото тримесечие се очаква кризата да е най-продължителна от 1974-75 г. насам.

„Икономиката падна от високо през октомври“, казва Ричард Бернър от Morgan Stanley. „Преживяхме ужасен финансов шок, който задълбочи кредитната криза и провокира рязък спад.“

Понижаването на потреблението от домакинствата ще продължи и следващата година, тъй като кризата принуждава работодателите да съкращават работни места освен вече съкратените 1,2 млн. работни позиции тази година.

Темпът на забавянето това тримесечие ще е най-обезпокояващият от 1990 г. насам. Бернър е сред икономистите, които прогнозират, че настоящата криза ще е също и най-сериозната от четвърт век, тъй като липсата на кредитиране предизвиква порочен кръг на спадове в доверието, потреблението и наемането на работна ръка.

Някои от икономистите са още по-песимистично настроени.

„Ние сме на път към доста сериозна рецесия“, казва Джефри Франкел от Националното бюро по икономически изследвания (NBER). „Има вероятност това да е най-лошата следвоенна рецесия.“

Освен брутния вътрешен продукт, групата проследява промените на трудовия пазар, производството, доходите и продажбите. NBER обикновено обявява състояние на рецесия между 12 и 18 месеца след започването й. Вероятността за поява на официална рецесия в следващите 12 месеца е нараснала със 100% според проучването този месец за разлика от 90% през октомври.

След като се понижи с 3,1% на годишна база през третото тримесечие потреблението ще спадне с 2,9% това тримесечие и с 1,3% през първите три месеца на 2009 г., сочи медианният резултат от проучването. Потреблението, което отговаря за повече от две трети от БВП, никога не се е свивало в продължение на три поредни тримесечие от следвоенните години насам.

Отслабващото търсене ускорява ръста в безработицата през миналия месец до стойности, по-високи от прогнозираните. Икономистите предвиждат, че нивото на безработица ще достигне 7% през първото тримесечие на 2009 г. - най-високото от 1992 г.

През октомври това ниво се повиши до 6,5%, съобщиха от правителството. Хората, загубили работата си миналия месец, са наброявали 240 хил., с което общият брой на безработните американци е скочил до най-високата си стойност от четвърт век, 10,1 млн.

Икономическото забавяне допринася и за понижаване на цените на стоките, което има положителен ефект върху инфлацията. Потребителските цени ще се покачат с 1,8% следващата година, което е най-слабият ръст от последната официална рецесия през 2001 г., след като тази година нараснаха с 3%.

По-малката инфлационна заплаха ще позволи на Федералния резерв отново да намали лихвените проценти, показва проучването.

При първата следизборна пресконференция Обама заяви, че ще се застъпи за всякакви фискални мерки, приети от Конгреса в последните седмици на управлението на Буш и ще организира последващи мерки след встъпването си в длъжност на 20-ти януари. Правителството вече одобри спасителен финансов пакет на стойност 700 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още