IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола с нов рязък спад до нива под 60 долара за барел

Котировките се върнаха на нивата от март миналата година заради прогнози, че потреблението на горива ще намалее

08:47 | 12.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола с нов рязък спад до нива под 60 долара за барел

Петролът потъна до 20-месечно дъно, след като котировките се смъкнаха с почти 5 на сто вчера. За масираните разпродажби повлияха спекулациите, че Международната енергийна агенция ще понижи прогнозата си за търсене на горива през следващата година заради забавящия се икономически ръст.

Агенцията координира политиката в областта на енергетиката на 28 от развитите държави, което й дава достатъчно добър поглед върху състоянието на пазара. Очаква се днес да бъдат публикувани данни, които да покажат ревизирана надолу прогноза за търсенето на петрол догодина, съобщава Bloomberg.

От Агенцията вече понижиха прогнозата си за търсенето на петрол през 2008 година на около 1,3 млн. барела дневно. Преди седмица институцията публикува и годишните си очаквания, като прогнозата за 2030 година беше смъкната с цели 9,4 на сто до 106 млн. барела дневно.

Котировките отстъпват и заради други два фактора – отстъплението на американския долар от последното денонощие и втората поредна негативна борсова сесия за американските индекси. Вчера в САЩ основните борсови индикатори приключиха със загуби от по около 2 на сто.

По време на търговската сесия на борсата в Ню Йорк вчера цената на петрола с доставка през декември падна с 4,9 на сто и сесията приключи при най-ниското ниво на котировките от 20 март 2007 година досега – 59,33 долара за барел. Това означава, че от рекордните нива при 147,27 долара за барел, цената на черното злато се е срутила с 60 на сто.

На електронната платформа на борсата котировките се стабилизираха и в азиатската сесия бележат минимален ръст от 2 цента до 59,35 долара за барел.

В Лондон вчера петролът от сорта Брент понижи цената си с 5,7 на сто до 55,71 долара за барел, което е най-ниската цена на затваряне от 29 януари миналата година. По време на електронната търговия котировките се повишават с 0,4 на сто и по време на търговската сесия в Азия Брентът с доставка през декември струва 55,92 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още