IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Арестуваха служители на CEZ в Чехия по обвинение в изнудване на клиенти*

Служителите влизали без разрешение в имоти на клиентите и ги принуждавали да плащат големи суми за „незаконно потребление“

10:18 | 11.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Арестуваха служители на CEZ в Чехия по обвинение в изнудване на клиенти*

Чешката власти за борба с организираната престъпност са обвинили 32-ма служители на електрическата компания CEZ Mereni в изнудване на клиенти, съобщи изданието Prague Daily Monitor.

Според обвинението служители на компанията са влизали без разрешение в имоти на клиентите и са ги принуждавали да плащат големи суми за „незаконно потребление“.

CEZ Mereni s.r.o. е част от енергийната компания CEZ от 2005 г. В дейността на CEZ Mereni се включва контрол върху потреблението на електроенергия.

Според обвиненията служители на компанията са извършили криминални престъпления в различни части на страната, като от април 2005 г. насам са спрели доставката на електроенергия на 50 клиенти.

Служителите са принуждавали клиентите да идват в офисите на фирмата, често нощем, и са ги заплашвали, че ще им спрат тока за постоянно, след като полицията научи за „противозаконните“ действия на клиентите.

Обвиняемите може да получат присъда до 12 години затвор, ако бъдат признати за виновни.

В България CEZ е собственик на електроразпределителни дружества в Северозападна България и ТЕЦ Варна.

"Имало е случаи потребители, за които е установено, че са консумирали незаконно електроенергия, да нападат служители на компанията по време на работа", коментира по-късно днес случая Ладислав Криж, говорител на ЧЕЗ Чехия. Той допълва: "Все пак вярваме, че служителите ни ще бъдат оневинени, и че полицията ще се фокусира повече върху крадците на електроенергия, отколкото върху тези, които се стараят да предотвратят кражбите". 

От ЧЕЗ твърдят, че процедурите на отдела по нетехнически загуби се основават на всички законови предписания и са детайлно одитирани в рамките на вътрешна проверка, и че резултатите от тази проверка "дават основание за увереност, че разследването ще оневини служителите на ЧЕЗ". От чешката енергийна компания смятат още, че "адекватността на поведението на служителите спрямо крадците на електроенергия се потвърждава и от аудиовизуални записи".

*Актуализирано към 17,40 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още