IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руската Синтез подаде иск в Лондон срещу RWE за 1,4 млрд. долара

RWE се е отказала в последния момент от съвместна сделка с дружество от групата на Синтез

13:53 | 10.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Руската Синтез подаде иск в Лондон срещу RWE за 1,4 млрд. долара

Руската икономическа група Синтез подаде иск за 1,41 млрд. долара в Лондонския арбитражен съд срещу немската компания RWE (избрана наскоро у нас за стратегически инвеститор на АЕЦ Белене, но бавеща се с подписването на договора) за нарушение на договорните задължения относно съвместното придобиване на акции на акционерното дружество ТГК-2, съобщават руски медии, по информация от Синтез.

Основни акционери в ТГК-2 (под чието управление се намират 16 електроцентрали и други енергийни предприятия) са Корес Инвест (43%) и Archivo Limited (26%).

RWE се е отказала в последния момент от съвместна сделка с дружеството Корес Инвест (влизащо в групата Синтез) във връзка с ТГК-2. Като причини за отказа от немската енергийна компания са изтъкнали нестабилността на фондовите пазари, а също и високата цена, по която руската компания е изкупувала акции на ТГК от РАО „ЕЭС России“. Като допълнителна причина от RWE са посочили „отсъствието на съгласувани позиции по някои принципни моменти в Investment and Shareholders' Agreement (ISHA)”.

От своя страна, представителите на руската компания подчертават, че в средата на септември страните са потвърдили официално съгласуването на принципните въпроси и невъзможността за изменението на вече съгласуваните текстове по тях, като се допуска възможност по-нататък само на технически поправки.

В тази връзка Синтез счита изложените от RWE причини за недостатъчно основателни за правомерен отказ от сделката, а също заявява, че си запазва възможността за използване на всички юридически способи за защита на своите права и интереси.

От Синтез заявяват още, че продължават да са открити за сътрудничество с RWE, но разглеждат възможности за партньорство и с други институции, вкл. ЕБВР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още