IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Г-20 обяви готовност да даде незабавен тласък на икономическия ръст

Предложените стимули включват монетарни и фискални мерки

10:47 | 10.11.08 г.
Г-20 обяви готовност да даде незабавен тласък на икономическия ръст

Групата на 20-те индустриализирани икономики (Г-20) заяви готовност да действа скоростно, за да стимулира растежа и призова правителствата да намалят лихвените проценти и да увеличат разходите си, за да се противопоставят на рецесионната заплаха, пише Bloomberg.

„Ние сме в готовност незабавно да стартираме работата и действията, за които се споразумяха нашите лидери, за да възстановим и поддържаме финансовата стабилност и да стимулираме глобалния ръст“, се казва в официално съобщение на групата, публикувано след срещата в Сао Пауло. „Страните трябва да използват изцяло своята политическа гъвкавост в съответствие с обстоятелствата във всяка една от тях, за да поддържат стабилен ръст.“

Финансовите министри и представители на централните банки от Г-20 този уикенд са положили основата за срещата от високо равнище във Вашингтон на 15-ти ноември. Предложените стимули включват монетарни и фискални мерки.

Китай, най-голямата развиваща се икономика в света, представи икономически пакет от стимули на стойност почти една пета от брутния си вътрешен продукт, който ще се използва за поддържане на местното търсене. „Наблюдаваме отблизо развитието на финансовата криза и ситуацията във връзка с световната активност“, казват от Китайската народна банка. „Ако Китай е в състояние да поддържа местното търсене, то това е полезно за глобалната стабилност.

В САЩ и Европа пък вече понижиха лихвените проценти в опит за стимулиране на кредитните пазари, подобни мерки бяха предприети и в Япония, където правителството вече обяви два плана за стимулиране на икономиката.

Бразилия, Русия, Индия и Китaй – страните от т.нар. група BRIC, планират координирани мерки за стимулиране на търговията и капиталовите потоци между техните икономики, казва руският финансов министър Алексей Кудрин.

„Забавянето на световния ръст в последно време и последващата редукция в цените на стоките са отслабили инфлационния натиск, особено в някои развити икономики, което е позволило на централните банки да вземат решение за монетарни облекчения“, пише още в съобщението на групата.

„В момента текат обсъждания относно кой какво планира да предприеме и кога“ във връзка с лихвените проценти, коментира Джим Флахърти, финансов министър на Канада.

В някои страни обаче възможностите за маневриране с лихвените проценти са все още ограничени от инфлационния натиск, тъй като отслабването на валутите увеличава разходите за вносни стоки, се казва в съобщението. Бразилското правителство е похарчило 5,1 млрд. долара през последните два месеца, за да подкрепи реала, а мексиканското песо е отслабнало с повече от една четвърт от юли насам.

„При икономиките, изправени пред обезценяване на валутата си и все още преживяващи вторични ефекти от ръста в цените на суровините, инфлационният натиск може да е по-продължителен“, гласи съобщението. „В този контекст, монетарните власти ще трябва да продължат внимателно да наблюдават икономическите събития включително и последствията от финансовия деливъридж с цел да пристъпи към своевременни мерки, ако е необходимо.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още