IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Wall Street оставя 70 хил. души без работа

Финансовата индустрия е принудена да съкращава персонал, за да успее да издържи на кризата

09:39 | 10.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Wall Street оставя 70 хил. души без работа

Подготвянето на бюджетите за предстоящата година от страна на компаниите на Wall Street може да остави още 70 хил. души на улицата, съобщава FT. В стремежа си да съкратят разходите си, финансовите институции са решени на драстични съкращения на персонал.

До момента финансовата индустрия в глобален мащаб е освободила 150 хил. души заради кредитната криза. Съкращенията са концентрирани главно в поделенията за инвестиционно банкиране и трейдинг, като основната причина за тях е колапсът на кредитните пазари, който е довел до „замразяване“ на бизнеса по сливания и придобивания.

„Четвъртото тримесечие ще бъде доста разрушително“, смята Мередит Уитни, анализатор в Oppen-heimer. „За голяма част от активните играчи на капиталовия пазар ще има съкращения на около 25-30 на сто от работната сила. Ако се замислите обаче, от върха си досега, печалбите са паднали с повече от толкова“.

В Goldman Sachs, които до момента се справят доста по-добре от конкурентите си, още миналата седмица е започнало планираното съкращение на 10 на сто от персонала, който наброява 32 500 души по целия свят. Това е част от предварително обявена програма за намаляване на служителите през четвъртото тримесечие.

До момента в Citigroup са съкратени 23 хил. души, в Merill Lynch съкращенията са близо 9 на сто, или 5 700 души, а от Morgan Stanley са били освободени 4 400 служители, съобщава Bloomberg.

Въпреки значителните съкращения до този момент прогнозите на банкерите за значителен спад на приходите през четвъртото тримесечие на 2008 и началото на 2009 година, ще доведат до ново свиване на разходите за работна сила. Според ръководен орган от една от банките на Wall Street, който е пожелал анонимност, още 70 хил. души ще загубят работата си.

Изследване на Федералния резерв на САЩ показва сходни данни, като според него само в района на Ню Йорк през следващите пет години работата си във финансовия сектор ще изгубят между 55 и 78 хил. души.

За да научите повече за детайлите на финансовата криза, регулациите и дали това можеше да бъде предотвратено, заповядайте на днешната среща на Клуб Investor.bg на тема: „Lehman Brothers: Възход и падение на една американска легенда, поглед отвътре“. Гост ще бъде Алек Петров, който е със 7-годишен опит в структурата на Lehman, като изпълнителен директор на два отдела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още