IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола и азиатските индекси поеха рязко нагоре

Котировките на черното злато скочиха с 4,3 на сто в резултат на оптимизма, който завладя азиатските борси заради обявения от Китай план за стабилизация на икономиката

08:44 | 10.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола и азиатските индекси поеха рязко нагоре

Цената на петрола подскочи в началото на новата седмица и само за няколко часа се повиши с над 4 на сто. Повод за това стана новината, че правителството на Китай е приело план за стимулиране на икономиката на стойност 4 трлн. юана (586 млрд. долара). Азиатските борси реагираха позитивно на желанието на Китай да се бори с кризата и индексите в региона се оцветиха в зелено.

Китайската държава, която е един от най-големите потребители на петрол в света ще предприеме мерки за насърчаване на инвестициите, което доведе до ръст в цената на петрола. Към 8:30 часа българско време на електронната платформа на борсата в Ню Йорк барел петрол с доставка през декември се търгува по 63,69 долара, което е с 4,34 на сто повече от цената на затваряне в петък.

На лондонската борса пък Брентът повишава цената си с 3,96 на сто до 59,62 долара за барел.

Мерките, които са планирани в четвъртата по големина икономика в света, дадоха повод за оптимизъм и на фондовите борси в Азия. До момента китайският основен индекс CSI 300 се повишава с 5,82 на сто до 1 775,41 пункта, а в Япония Nikkei 225 се повишава с 5,8 на сто до 9 081,43 пункта. В Хонконг Hang Seng добавя 3,4 на сто, а на борсата в Индия Sensex напредва с 3,04 на сто.

Към момента в подкрепа на котировките влияят още два фактора. От една страна стоят очакванията, че при настоящите цени на петрола от ОПЕК ще предприемат ново понижение на производството, а от друга се наблюдава стремеж за компенсиране на валутната разлика от поевтиняващият днес долар. От началото на седмичната търговия щатската валута отстъпва позиции спрямо останалите водещи валути.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 05.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още