IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фалира банката на изобретателя на ипотечната секюритизация

Щатските власти са затворили 19 банки от началото на годината

18:08 | 09.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Фалира банката на изобретателя на ипотечната секюритизация

Регулаторните органи в САЩ са затворили още две банки в петък. Това са базираната е Хюстън Franklin Bank и Security Pacific Bank, която е разположена в Лос Анжелис. С това фалитите в на американски регионални банки от началото на годината вече са 19 на брой, предава АР.

Към 30 септември Franklin Bank е притежавала активи за 5,1 млрд. долара и депозитна база за 3,7 млрд. долара. Интресното около тази институция е това, че един от основателите й и неин изпълнителен директор - Люис Раниери, е известен като човекът, изобретил ценните книжа, обезпечени с ипотеки, преди около 20 години. Именно на този тип инструменти мнозина анализатори приписват настоящата кредитна криза.

Фалитът на Franklin Bank е горчива ирония за Раниери. Като един от пионерите на ипотечната секюритизация в САЩ (операции, при които ипотечните заеми се преструктурират като облигации и се продават на заинтересовани инвеститори), сега той трябва да понесе негативните последствия от собствените си творения и то едва година и половина след изострянето на ипотечната криза, коментират от АР.

Миналата година във Franklin Bank е имало одиторска проверка, която е открила известни слабости при осчетоводяването, сключването на сделките и операциите, свързани с ипотечното кредитиране и секюритизацията. Тогава обаче явно не са били взети мерки и сега банката е затворена. От понеделник 46-те офиса на Franklin Bank ще оперират като клонове на Prosperity Bank of El Campo, съобщава Федералната корпорация по депозитно застраховане (FDIC).

От FDIC заявяват, че Prosperity Bank of El Campo ще придобие 850 млн. долара от активите на фалиралата банка.

Другата банка, затворена в петък - Security Pacific Bank, е доста по-малка. Към 17 октомври нейните активи са възлизали на 561,1 млн. долара и е имала привлечени депозити за 450,1 млн. долара. Тя е разполагала с 4 офиса, които от понеделник ще функционира като част от клоновата мрежа на Pacific Western, която ще се сдобие и с 51,8 млн. долара активи на Security Pacific.

Останалите активи на двете фалирали банки преминават в ръцете на FDIC и вероятно ще бъдат продадени на по-късен етап. От агенцията съобщават, че всички вложители във Franklin Bank и Security Pacific Bank ще запазят възможност за пълен достъп до депозитите си, тъй като те са на 100% гарантирани. В резултат на фалитите FDIC ще трябва да извади около 1,5 млрд. долара за покриване на щетите.

За да научите повече за детайлите на финансовата криза и дали тя можеше да бъде предотвратена, заповядайте на следващата среща на Клуб Investor.bg, на тема Lehman Brothers: „Възход и падение на една американска легенда, поглед отвътре“. Гост ще бъде Алек Петров, който е със 7 години опит в структурата на Lehman, като изпълнителен директор на два отдела.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 07.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още