IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стиглиц: Обама се нуждае от поне 18 месеца за стабилизация на икономиката

Дори да действа „перфектно“, новият президент ще се бори дълго с проблемите

17:21 | 09.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Стиглиц: Обама се нуждае от поне 18 месеца за стабилизация на икономиката

Новият президент на САЩ Барак Обама ще се нуждае от поне 18 месеца, за да обърне посоката на движение на американската икономика, смята професорът от Колумбийския университет Джоузеф Стиглиц.

„Няма да бъде лесно. Повече от 1,2 млн. работни места в частния сектор за премахнати от началото на годината, а до края на 2008 приблизително 1,15 млн. души вече ще са изчерпали полагащото им се от фонда за подпомагане при безработица“, е написал в прогноза за утрешния брой на Washington Post носителят на Нобелова награда за икономика, съобщава Bloomberg.

Според Стиглиц Обама, който се обявява срещу понижаването на данъците за американците с високи доходи, би трябвало да обмисли дали да не прибегне до използваните от президента Буш през 2001 и 2003 година данъчни облекчения, както и третирането на дивидентите и капиталовите печалби като нормални доходи.

„Това би намалило дефицита, би имало малко негативни ефекти в краткосрочен план за и без това страдащата икономика, а освен това би направило данъчния закон много по-справедлив“, смята Стиглиц.

В статията на специалиста се казва още, че Обама трябва да забрани на банките, които получават държавна помощ, да използват парите на данъкоплатците за изплащане на дивиденти и бонуси, както и за извършване на продобивания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 29.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още