IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай с план за стимулиране на икономиката за $586 млрд.

Властите взимат мерки за насърчаване на ръста в момент, когато Европа, САЩ и Япония са на ръба на рецесията

17:02 | 09.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Китай с план за стимулиране на икономиката за $586 млрд.

Китайското правителство обяви план за стимулиране на икономиката на стойност 4 трлн. юана (586 млрд. долара), който има за цел да подпомогне растежа и минимизиране на негативните ефекти от кризата. Намеренията на властите са четвъртата по големина икономика да избегне опасностите, които са изправили САЩ, Европа и Япония на ръба на рецесията, съобщава Bloomberg.

Средствата, отделени за плана, възлизат на около една пета от брутния втрешен продукт на Китай, който за 2007 година беше 3,3 трлн. долара. Те трябва да бъдат използвани до края на 2010 година, става ясно от съобщение, публикувано на уеб-сайта на Държавния съвет в Пекин. В него се казва още, че ще бъде предприета „про-активна фискална политика“ и че ще се преследва „значително по-свободна“ монетарна политика.

Около 100 млрд. юана от средствата по плана е бъдат изхарчени още през това тримесечие и ще бъдат насочени към подобряване на инфраструктурата в градските райони, като приоритетно ще се развиват жп линиите, пътищата и летищата. Част от тях ще бъдат вложени в изграждането на жилища, за които ще бъде заплащан миниален наем.

Правителството ще предприеме и данъчни облекчения за придобиване на активи като машинно оборудване и екипировка с цел стимулиране на инвестициите. Очакванията са това да спести на компаниите разходи за около 120 млрд. юана.

В допълнение се предвижда изкупните цени на семената и субсидиите за фермерите да бъдат повишени, което трябва да окаже положителен ефект върху земевладелците с ниски доходи. В това направление се очаква да действа и отмяната на квотите за отпускане на заеми, от което ще се възползва дребният бизнес.

Китай предприема мерките за стимулиране на икономиката, която е от основните двигатели на световния растеж, само седмица, преди премиерът на страната да замине за Вашингтон за предстоящата среща на Г-20. На нея се очаква да бъдат обсъдени координирани мерки за борба с кредитната криза и да се предвидят стъпки за реформа на глобалната финансова система.

Важността на Китай за световната икономика става все по-голяма през последните години. Според доклад на Международния валутен фонд, публикуван през април тази година, на азиатската държава се падат 27 на сто от глобалния растеж за 2007 година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 27.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още