IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Правителството на Латвия пое контрола върху втората по големина банка

Институцията е на прага на банкрут заради ликвидна криза, правителството придобива 51 на сто

16:37 | 09.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Правителството на Латвия пое контрола върху втората по големина банка

Властите в Латвия са взели решение да поемат контрола върху втората по големина банка в страната, тъй като тя е изпаднала в тежка ликвидна криза. Късно вчера правителството е решило да вземе дял от 51 на сто от Parex Bank, която е втората по размер на активите банка с държавно участие в Балтийския регион, предава АР.

Причина за този ход са станали данни, даващи индикация, че банката е изправена пред неплатежоспособност заради недостиг на наличност, се казва в официално съобщение на премиера на Латвия, разпространено от неговия пресофис.

Вчера министър-председателят Иварс Годманис е обяснил, че Parex функционира нормално, но има нужда от ликвидност. Перспективите, които стояли пред правителството били две – или да поемат контрола върху банката, или да я оставят да фалира.

Говорителят на премиера е заявил, че „е важно да се действа преди положението да е станало прекалено лошо". Според него нямало необходимост от спасяването на нито една от останалите 25 банки в страната за момента, но в бъдеще възможността за това не е изключена.

Операцията включва придобиване на мажоритерен дял в Parex от страна на правителството срещу 2 лата (3,7 долара) за една акция. Други 34 на сто от капитала на банката ще бъдат оставени като обезпечение в държавната банка Hipoteku Bank.

Новината за национализацията е поредният удар върху икономиката на Латвия. В петък статитическият институт на страната обяви, че брутният вътрешен продукт на страната се е свил с 4,2 на сто на годишна база през третото тримесечие. Това е изключително слаб резултат с оглед факта, че през третото тримесечие на 2007 година БВП нарасна с 10,9 на сто на годишна база.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 11.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още