IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

G-20 ще решава за координирано стимулиране на световната икономика

Прилагането на евентуални координирани фискални стимули ще добави до 50% повече растеж, отколкото прилагане на индивидуални мерки

12:12 | 08.11.08 г.
G-20 ще решава за координирано стимулиране на световната икономика

Официални представители от 20-те индустриализирани икономики (G-20) се събират този уикенд в Сао Паоло за обсъждане на общ план за съживяване на растежа на световната икономика, съобщи Блумбърг.

G-20 включва 19 от най-големите икономики в света, плюс Европейския съюз в неговата цялост. Икономиките от G-20 обхващат 90% от глобалния Брутен национален продукт (БНП), 80% от световната търговия и 75% от световното население.

По думите на президента на Централната банка на Бразилия Енрике Мирелез, общият план ще включва фискални стимули, които да помогнат за връщане към икономически растеж.

Докато САЩ, Великобритания и бързо развиващите се икономики като Бразилия, Русия и Китай са на мнение, че най-удачното решение на проблемите е координирана намеса на G-20, то представителите на Европейския съюз предпочитат макроикономическа дисциплина и макроикономическа политика, която да е устойчива и ориентирана към повече стабилност.

Според анализатори, прилагането на евентуални координирани фискални стимули ще добави до 50% повече растеж, отколкото прилагане на индивидуални мерки.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още