IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's понижи кредитния рейтинг на Унгария

Мярката идва ден след като Международният валутен фонд одобри заем от 15,7 млрд. долара за страната

20:59 | 07.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Moody's понижи кредитния рейтинг на Унгария

Кредитната агенция Moody's понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Унгария до A3, цитирайки евентуалните затруднения, които може да изпита страната при обслужването на задълженията си, съобщи Bloomberg.

Според агенцията задаващата се рецесия ще бъде най-лошата в Унгария от 1993 година насам.

Рейтингът е шест стъпки под най-високия и е с негативна перспектива. Мярката идва ден след като Международният валутен фонд одобри заем от 15,7 млрд. долара за Унгария, като страната ще може веднага да получи 6,3 млрд. от тях, а останалите ще бъдат получени на вноски след тримесечни прегледи от страна на фонда. Заемът е част от общия план, в който участват още Световната банка и Европейския съюз, на обща стойност близо 20 млрд. евро.

Първите траншове от заема ще бъдат използвани за стабилизиране на банковата система на страната, като се помогне на банките да рефинансират дълга си.

В замяна на получените средства Международният валутен фонд поиска от Унгария да намали публичните си разходи, да ограничи ръста на държавния дълг и да успокои инфлационните процеси.

Унгария отложи предвидените за следващата година данъчни облекчения, като от правителството обявиха, че ще се фокусират върху свиването на бюджетния дефицит и намаляване на зависимостта от външно финансиране. За тази година планираният дефицит е 3,4% от БВП, а за следващата – 2,6%. Досегашните очаквания бяха за дефицит от 3,8% от БВП тази година и 3,2% през 2009 г.

Вчера унгарските власти предложиха план на стойност 3 млрд. долара, който да стане част от спасителния пакет на Международния валутен фонд, Европейския съюз и Световната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още