IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Moody's понижи кредитния рейтинг на балтийските страни

Икономиката на Латвия се е свила с 4,2% зa третото тримесечие на годишна база, което е най-резкият спад от 1994

17:07 | 07.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Moody's понижи кредитния рейтинг на балтийските страни

Кредитната агенция Moody's Investors Service намали кредитния рейтинг на Латвия и понижи перспективата за Литва и Естония на негативна заради все по-силното забавяне на икономиките и глобалната ликвидна криза, съобщи Bloomberg.

Кредитният рейтинг на Латвия беше намален от A2 на A3, а перспективата е запазена на негативна.

Растежът на балтийските икономики се забави рязко, след като чуждестранните банки в страната затегнаха кредитирането, цените на недвижимите имоти паднаха, а вътрешното търсене се сви. Намаляването на рейтинга на Латвия от страна на Moody's идва след подобна стъпка миналия месец от страна на Fitch Ratings Service и Standard & Poor's.

Страната е изложена в особено голяма степен на проблемите с ликвидността на международните финансови пазари, обосновава решението на Moody's анализаторът Кенет Орчард.

Икономиката на Латвия се е свила с 4,2 на сто през третото тримесечие на годишна база, което е най-резкият спад от 1994 г. насам, съобщиха днес от статистическия институт на страната.

От Moody's смятат, че световната кредитна криза вероятно ще задълбочи срива на балтийските икономики, което ще доведе до увеличаване на бюджетния дефицит и по-голям публичен дълг.

Литва вероятно ще навлезе в рецесия през 2009 и 2010 г., тъй като финансовата криза може да има по-дългосрочно влияние върху икономиката на страната, заявиха още от кредитната агенция.

Все пак от Moody's изключиха възможността за по-голяма финансова криза, благодарение на голямото присъствие на скандинавски банки в балтийските страни. Ако е необходимо, трите държави ще получат помощ от Международния валутен фонд и ЕС, добавят от агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още