IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ford със загуба от 129 млн. долара, изхарчени са 7,7 млрд. долара кеш

Компанията ще освободи административен персонал от 2 260 души в Северна Америка заради кризата

16:15 | 07.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Ford със загуба от 129 млн. долара, изхарчени са 7,7 млрд. долара кеш

Американският производител на автомобили Ford обяви загуба от 129 млн. долара за третото тримесечие на годината. В същото време за същия период за изхарчени кешови наличности на стойност 7,7 млрд. долара, предава AP.

Загубата възлиза на 6 цента на акция, което е доста по-малко от изгубеното през съпоставимия период година по-рано – 19 цента на акция, или общо 380 млн. долара. Ако бъдат премахнати еднократните ефекти, загубата на Ford е 1,31 долара на акция, което е повече от очакванията на анализаторите за 94 цента на акция.

Загубата преди данъци от дейността на Ford възлиза на 2,7 млрд. долара, но тя е частично компенсирана от печалба в размер на 2 млрд. заради прехвърлянето на пасивите по пенсионната здравна програма на работниците към тръст, ръководен от United Auto Workers.

Производството на автомобили от Ford в глобален мащаб е донесло загуби преди данъци от 2,9 млрд. долара, което е значително по-зле от постигнатата преди година загуба от 362 млн. долара. Продажбите са паднали с 22 на сто от 41,1 на 32,1 млрд. долара, най-вече заради ниските реализирани обеми при марките Jaguar и Land Rover.

Интересното в отчета на компанията е това, че към 30 септември паричните средства в брой са били 18,9 млрд. долара, което е с цели 7,7 млрд. долара по-малко спрямо края на второто тримесечие, коментира АР. През второто тримесечие разходите за надвишавали приходите с доста по-малко – 2,1 млрд. долара.

Проблемите, които са налегнали автомобилния сектор, ще принудят ръководството на компанията да съкрати 2 260 души от административния персонал в Северна Америка. Според анализатори, следящи автомобилния сектор от близо, ако ситуацията във Ford не се промени, компанията може да обяви фалит около 2010 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 22.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още