IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фалитите на британски компании са се увеличили с 26%

Общо 4001 са били фалитите на компании в Англия и Уелс през третото тримесечие на 2008 г.

15:19 | 07.11.08 г.
Фалитите на британски компании са се увеличили с 26%

Броят на британските компании, обявени в несъстоятелност, се е увеличил с 26% през третото тримесечие спрямо същия период на миналата година, изпращайки пореден предупредителен сигнал, че кризата на финансовите пазари се разраства и към реалната икономика, пише Financial Times.

Официални данни сочат, че общо 4001 са били фалитите на компании в Англия и Уелс през третото тримесечие на 2008 г. Спрямо предходните три месеца повишението е от 10,5%.

Тези данни са поредното доказателство за влошаването на британската икономика и са в съответствие с прогнозите, че Великобритания ще преживее криза следващата година, която ще е съизмерима с рецесията в началото на 90-те. От Международния валутен фонд прогнозираха, че Острова може да е най-сериозно засегнат от финансовата криза, която ще доведе до свиване на най-силните икономика в света.

През 12-те месеца до края на септември 0,6% от действащите компании са преминала в процедура по ликвидация – същият дял както за съпоставимия период през 2007 г.

Въпреки че Английската централна банка намали лихвения процент с 1,5 процентни пункта, от Държавната служба по несъстоятелност (Insolvency Service) очакват още компании да фалират в следващите месеци.

В същото време броят на хората в Англия и Уелс, обявили фалит, също е скочил - до 27 087 за периода, което е с 8,8% повече от второто тримесечие на тази година и с 4,4% повече спрямо година по-рано.

Със свиването на брутния вътрешен продукт с 0,5% през третото тримесечие Великобритания е преминалата в първа фаза на рецесия. Това е първият отрицателен ръст от 16 години насам.

„Очакваме британската икономика да продължава да се свива до третото тримесечие на 2009 г. включително, което ще доведе до общ спад в БВП от 1,5%. Освен това очакваме окончателното възстановяването да стане съвсем плавно“, казват от Insolvency Service.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още