IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производителите на автомобили в САЩ искат 50 млрд. долара помощ

Средствата може да бъдат предоставени от Федералния резерв под формата на кракосрочен заем

12:57 | 07.11.08 г.
Производителите на автомобили в САЩ искат 50 млрд. долара помощ

Заради отслабването на продажбите американските автомобилни производители General Motors, Ford Motor и Chrysler са решили да потърсят заем от 50 млрд. долара от държавата, който да им помогне да преодолеят най-сериозната криза на автомобилния пазар от 25 години насам, е заявил неназован източник, цитиран от Bloomberg.

Пакетът ще включва 25 млрд. долара за покриване на здравноосигурителните разноски и 25 млрд. долара за осигуряване на ликвидност, които могат да бъдат предоставени по различен начин. Една от възможностите е той да е под формата на краткосрочен заем от Федералния резерв, казва източникът. В замяна компаниите са готови например да дадат права за закупуване на акции при преференциални условия.

През септември Конгресът одобри план за кредитиране на автомобилните производители в размер на 25 млрд. долара, с който да стимулира производството на икономични автомобили.

Трите компании, техните синдикати и лобитата им активно търсят помощ, след като компаниите отчетоха общо 28,6 млрд. долара загуба за първото полугодие. През октомври са били продадени 10,6 млн. нови автомобила на годишна база - най-ниското ниво от 1983 г. насам.

Администрацията на президента Джордж Буш ще трябва да използва властта си, за да подсигури тази помощ, казва лидерът на демократите в Сената Хари Рейд, без да уточни сумата. Конгресът също ще продължи да търси начини за подпомагане на автомобилостроителите, добавя Рейд.

Говорител на автомобилостроителите е отказал да коментира каква е сумата на помощта, която търсят.

Анализатори смятат, че през третото тримесечие GM и Ford са претърпели оперативна загуба,която ще стане ясна от отчетите им. Финансовите задължения на автомобилните строители включват и вноски в тръстове, създадени за покриване на здравните разноски на пенсионираните служители.

Преди срещата си с изпълнителните директори на трите компания говорителят на Белия дом Нанси Пелоси е казала, че правителството иска „да гарантира жизнеспособността на индустрията“. Държавата ще потърси също помощ от данъкоплатците, казва тя.

Отзивите за срещата са, че тя е била „,много позитивна“, но повече информация не е била оповестена.

Миналата седмица новоизбраният президент Барак Обама разкри плановете си за сътрудничество с индустрията, което да я направи по-конкурентоспособна. Обама призова също за насърчителен пакет от 175 млрд. долара, който да последва влезлия в сила през февруари план за 168 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още