IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Исландия получава 6 млрд. долара заем от група европейски държави

Скандинавските страни, Великобритания, Холандия и Полша ще отпуснат кредити на закъсалата северна страна

08:50 | 07.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Исландия получава 6 млрд. долара заем от група европейски държави

Правителството на Исландия ще получи чуждестранна помощ от група европейски държави, обединени около идеята на Международния валутен фонд за подпомагане на страната. По информация на полското финансово министерство на закъсалата северна държава ще бъдат отпуснати около 6 млрд. долара.

В операцията ще участват скандинавските държави, Великобритания, Холандия и Полша, се казва в e-mail, разпространен от властите във Варшава, предава АР. Информацията е била потвърдена от говорителката на Министерство на финансите в страната.

Международният валутен фонд вече съобщи, че ще предостави на Исландия 2,1 млрд. долара, след като финансовата система на страната изпадна в колапс и стойността на валутата й се стопи. Норвегия е предложила 500 млн. евро (635 млн. долара), а Фарьорските острови ще предоставят още 51 млн. долара. Участието на Полша в операцията ще бъде на стойност 200 млн. долара.

Икономиката на Исландия се превърна в първата от западния свят, която поиска помощ от МФВ за последните над 30 години. Очакванията на анализаторите са, че брутният вътрешен продукт на страната ще се свие с 10 на сто през следващата година, а инфлацията може да достигне 75 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 28.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още