IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария може да инжектира още 3 млрд. долара в икономиката си

Средствата ще отидат само за унгарски банки. Чуждестранните банки опериращи в Унгария няма да получат финансиране

21:44 | 06.11.08 г.
Унгария може да инжектира още 3 млрд. долара в икономиката си

Унгария може да инжектира още 3 млрд. долара (600 млрд. форинта) собствени пари в икономиката си с цел да помогне на банковата система в страната, предаде Bloomberg.

Планът ще стане част от спасителния пакет на Международния валутен фонд, Европейския съюз и Световната банка, които отпускат на Унгария средства на обща стойност 25,8 млрд. долара. В замяна на финансовата инжекция, правителството ще получи преференциални акции без право на глас, които ще закупи на пазарни цени.

Финансовия министър на Унгария, Янос Верес, коментира в писмо до МВФ, че парите ще бъдат отпуснати само на „банки които представляват системен риск“, предаде Bloomberg.

Според кредитната агенция Moody's, задаващата се рецесия, ще бъде най-лошата в Унгария от 1993 година насам. Ефектите от международната кредитна криза в Унгария ще бъдат драстични спадове на кредитирането и влошаващи се кредитни портфейли на банките, смятат от кредитната агенция.

Според унгарските регулатори, парите ще отидат само за унгарски банки. Банки, които са собственост на чужденци или чужди финансови институции няма да получат средства от спасителния пакет.

Проблемите на Унгария, са част от влошаващото се състояние на някои развиващи се пазари. До момента, освен Унгария, Исландия и Украйна също са получили финансиране от МВФ с цел да се предотврати мащабен колапс на икономиките на тези страни. Пакистан и Беларус са поискали средства, но до сега на са им отпуснати такива.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още